Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
29.11.2019, Jan Vítek, aktualita
Dle korejského zdroje Pulse (Maeil Business News Korea) už společnost Samsung vyrábí pro Intel "PC CPU". Důvod může být zřejmý, a sice pokračující nedostatek těchto procesorů na trhu, za což se Intel nedávno omluvil. 
doug (117) | 29.11.201910:21
len mi nie je jasne ako intel moze vyrabat svoje cpu na uplne inej vyrobnej linke s inym vyrobnym procesom
Odpovědět2  2
Jan Vítek (3359) | 29.11.201910:36
Proč by nemohl? Stačí tape­-out jednoho čipu pro dejme tomu 14LPP proces Samsungu a může vyrábět slabší Celerony a Pentia.
Odpovědět1  1
Rafan (348) | 29.11.201912:01
Zas tak jednoduché to není. To není Hop a je tu Lidoop. Intel má masky navržené na maximální optimalizaci k svým výrobním linkám. Úprava pro linky Samsungu by zabrala nějaký čas a peníze. Přitom by se muselo toto plánovat na delší časový horizont. Protože výroba na rok dva u někoho jiného by se příliš nevyplatila ­(za výrobu si nechá Samsung zaplatit­) u těchto čipů by se výrazně snížila marže.
Odpovědět1  2
Jan Vítek (3359) | 29.11.201912:14
Ano, navržení čipu pro linky Samsungu, to je ten tape­-out. A kdo říká, že to Intel nepřipravuje už delší dobu? On nyní potřebuje především to, aby AMD nezískávalo stále větší podíl, což se děje právě i kvůli nedostatku jeho procesorů. A díky rekordním tržbám Intel rozhodne nemá nouzi o cash, takže opravdu nevidím důvod, proč by nemohl výrobu méně důležitých čipů, které nevyužívají 14nm technologii do krajních možností, svěřit někomu jinému.
Odpovědět2  1
tombominos (1345) | 29.11.201913:44
Ale prestiz, ta je tim v haji...
Kdybych byl nejakym vyznamnejsim akcionarem Intelu, asi bych se zacinal pomalu ptat, co ze to Intel delal od roku 2015­(kdy musel vedet, ze 10nm ma problem­)­-2019, ze nebyl schopny vyresit takovehle situace s jeho prostredky a moznostmi sam. A nejen to. Z technickeho leadera jak ve vyrobnich procesech, tak architektury x86 se stal momentalne hrac cislo dva. Rozumim, ze dokud se penizky sypou, tak jsou vsichni dobre naladeni, ale ona jizda z kopce bez motoru netrva vecne..
Odpovědět3  3
wrah666 (6205) | 30.11.20192:42
Je sice konec, ale roku 2019. Jistotu mají, že mají problém minimálně do půlky roku 2022. Asi se jim víc vyplatí dělat xy čipů s menší marží, než je neudělat a neprodat vůbec. ­(a přicházet o podíl na trhu­) A když jsme u toho, tak to celé otevírá dveře k tomu, aby mohli začít využívat i jiné procesy od Samsungu. Třeba 7nm.. A ano, samozřejmě, že je to ztráta prestiže a i peněz. ale lepší než se dobrovolně stáhnout do pozadí..
Odpovědět0  0
M0RGAN (249) | 1.12.201912:46
Akcionářem Intelu? Zisk Intelu za aktuální ­(třetí­) kvartál je 6 miliard dolarů, Nvidia 900 milionů dolarů a AMD? To má zisk 120 milionů dolarů.
Takže akcionáři Intelu jsou ti poslední, kdo by si mohli stěžovat. Naopak ­- být akcionářem AMD, tak se ptám, kde jsou zisky, když má teď AMD lepší procesory než Intel. Intel si na nedostatek poptávky nestěžuje ­- naopak ji nestačí ani uspokojit a proto potřebuje rozšiřovat kapacitu výroby. Mimochodem ­- AMD už továrny nějaký ten rok nevlastní, ale vyrábí u jiných firem a evidentně mu to prospělo, takže proč by nemohl Intel část své výroby outsourcovat?
Odpovědět1  1
tombominos (1345) | 1.12.201915:25
Se clovece podivejte na jeho Year­-Year vydsledky. Vicemene ve vsech ukazatelech sel Intel dolu.
https:­/­/www.techpowerup.com­/260459­/intel­-reports­-third­-quarter­-2019­-financial­-results#g260459­-1

Pokud to neni jen z duvodu ­"sezoniho vykyvu­", ale zacne to udavat trend, tak ma samozrejme Intel postupne zadelano i na problem s akcionari. Vzhledem k tomu, ze Intel ma momentalne techicky horsi CPU, nez konkurence, tak je tento trend prirozeny. Spis je s podivem, ze se to neprojevuje v OEM vic, ale tak to je znamy fakt, ze tam to ma Intel osefovane obchodne vsemi moznymi a nemoznymi zpusoby.

To ze sedi na baliku penez, to bude sedet dalsich 5 let stejne a nevylucuje to, co jsem tady napsal.
Odpovědět1  0
honza1616 (3702) | 2.12.201918:12
Ono jak se to vezme, být akcionářem Intelu tak si říkám že firma pořád zvyšuje zisk i přes zastaralý výrobní proces a má nejvyšší hodnotu akcií
Z druhé strany AMD ma nizkou hodnotu akcii ale ma velký potencial k růstu což vzhledem k cene akcii je idealni cas k jejich nákupu
Takže bych to bral tak že akcie u Intelu necham lezet jako takovou jistinu, takovy balik pro případ nouze vzhledem k jejich vysoke ceně a vydělávat budu na rustu akcií AMD

Nepopiratelný fakt je, že Intel je tam kde je diky vlastnímu výrobnímu provozu na rozdil od AMD a Nvidie, kteří jsou pouze návrháři a manipulují pouze s čistým ziskem a zbytek peněz z obratu jde do nakupu vyrobnich kapacit TSMC a GloFo, kdežto veškeré penize vydělané u Intelu zůstanou takzvaně pod vlastni střechou kdyz investované penize jdou do jeho vlastniho provozu, a hodnota firmy je pořád odpovidajici tomu co vydělal v obratu, čistý zisk je opravdu čistý zisk

Aby jste mě pochopili, pokud modelově firma vydělá 10mega, odpovidajicim způsobem se zvedne hodnota akcií...
Pokud polovinu investuji do vyrobnich kapacit a polovinu ulozim na účet, porad budu mít 10Mega jen polovina bude ve strojich a plovina na účtu ale hodnota firmy a částka na uctu bude pořád dohromady 10Mega...
Pokud 10Mega vydělá firma jako AMD nebo Nvidia musi polovinu investovat do vyrobnich kapacit a pronajmu jine firmy a zustane ji jen tech 5 Mega a z těch musi ještě zaplatit vlastní lidi a akci ji neporostou tak rychle jako konkurenční firmě s vlastní výrobou ktera investuje do vlastni výroby ...kterou muze vyuzit i kdykoliv v budoucnu do které pak už nemusí investovat takřka nic kromě vyrobniho materiálu !!
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.